Suszenie pozwala odpowiednio zakonserwować przede wszystkim grzyby ale także, owoce, warzywa i mięso. Ten sposób konserwacji żywności pozwala zmienić skład chemiczny i smak warzyw, owoców, mięsa, grzybów, pozbawiając je większości (ok. 70 proc.) wody.

By wybrać odpowiednią dla siebie suszarkę konieczne jest wzięcie pod uwagę jej budowę. Typowa suszarka składa się z kilku elementów: sit, pokrywy i obudowy, w której znajduje mechanizm wentylacyjno – grzewczy umożliwiający suszenie. Na każdej obudowie znajdują się panel regulujący i kontrolujący pracę urządzenia, dbając o utrzymanie stabilnego przepływu powietrza o jednakowej, precyzyjnie dobranej temperaturze.

Na co zwrócić uwagę?

Najważniejszym elementem budowy każdej suszarki są sita, na których rozkłada się suszone warzywa i owoce. Więc im więcej sit tym większa pojemność. Dodatkowo część modeli dostępnych na rynków posiada możliwość powiększenia ilości sit. Ilość sit zależna jest także od tego co suszymy. Jeśli suszymy większe produkty, naturalnie liczba sit będzie mniejsza gdyż ważniejsza dla nas będzie wysokość sita. Wysokość na poziomie pięciu centymetrów powinna wystarczyć na ususzenie większości popularnych produktów żywnościowych. Kolejnym parametrem tego elementu jest średnica sita – zazwyczaj waha się ona pomiędzy 30-33 cm.

Obudowy przy suszarkach powinny być wykonane z materiałów przeźroczystych dzięki którym można na bieżąco kontrolować proces suszenia. Pokrywa suszarki musi być szczelna, inaczej urządzenie nie będzie pracować wydajnie. Niektóre modele klasy premium posiadają podwójne zabezpieczenie termiczne - automatyczny ogranicznik temperatury chroni urządzenie przed przegrzaniem.

Moc suszarki to niezwykle ważny parametr. Większość dostępnych towarów na rynku posiada moc nie przekraczającą 300 W. To odpowiednia wartość by ususzyć wszystkie znane nam produkty spożywcze w rozsądnym czasie. Dodatkowo lepsze suszarki posiadają kilka poziomów suszenia oraz podwójne zabezpieczenie termiczne.