SOKOWIRÓWKA CZY WOLNOOBROTÓWKA

Jeszcze niecały miesiąc do wakacji. Odpoczynek, relaks, słonko... To także okazja, aby przed mroźną zimą wzmocnić swój organizm witaminami płynącymi ze świeżych sezonowych owoców i warzyw. Dlatego dzisiaj pod lupę weźmiemy sokowirówki i wyciskarki. Wyciskane soki są doskonałym sposobem by oczyścić organizm, doprowadzić do regeneracji komórek. Witaminy zawarte w owocach i warzywach prowadzą do samoleczenia się organizmu, oczyszczania narządów (m.in. wątroby, nerek, skóry). Dlatego tak ważne jest by dostarczać je do organizmu regularnie i w odpowiedniej ilości.

By dobrze dobrać urządzenie do naszych potrzeb konieczne jest określenie jakiego typu owoców i warzyw będziemy używać do przyrządzenia przepysznych i prozdrowotnych soków. Jeśli naszym celem jest zrobienie soku z powszechnie stosowanych produktów takich jak jabłko, marchew czy burak – doskonale sprawdzą się oba urządzenia. Jednak w sytuacji gdy chcemy stworzyć bardziej wymyślne kompozycje smakowe przy wykorzystaniu warzyw liściowych czy drobnych owoców jagodowych lepiej radzi sobie wyciskarka.

Soki z tych urządzeń różnią się też konsystencją. Gęstszy i bardziej przecierowy jest sok pochodzący z wyciskarki. Wynika to z tego, że w soku tym znajduję się więcej miąższu. Sok z sokowirówki jest bardziej wodnisty, mniej esencjonalny bardziej przypominający konsystencją i teksturą ten ze sklepowych półek. Sokowirówka dodatkowo podczas procesu wytwarzania soku tworzy na jego powierzchni pianę – którzy jedni mogą lubić a drudzy nie koniecznie.

Niewątpliwym plusem sokowirówki jest czas wytwarzaniu soku. Urządzenie działa dużo szybciej, aniżeli wyciskarka. Warto także zwrócić uwagę na fakt czy sokowirówka posiada system usuwania miąższu. W wyciskarce czas produkcji soku, jest dłuższy, litr soku zazwyczaj uzyskuje się po około 3-5 minutach – jednakże warto podkreślić, że wolniejszy proces wyciskania soku wpływa na jakość i właściwości zdrowotne soku.

Sam sok to jednak nie wszystko – każde z tych urządzeń powinno wyróżniać się odpowiednią ergonomią oraz prostotą użytkowania. Dokonując wyboru należy sobie odpowiedzieć jak często planujemy korzystać z takiego sprzętu, gdyż każdorazowo konieczne jest jego czyszczenie. Ogólnie rzecz ujmując prostsze do utrzymania w czystości są wyciskarki (zwłaszcza modele jednoślimakowe). Sokowirówki posiadają dużą większą powierzchnie do czyszczenia, dodatkowo na sitach zatrzymywany jest miąższ, który czasami trudno usunąć.

Biorąc pod uwagę aspekt prozdrowotny – lepsza wydaję się więc wyciskarka, jednak wymaga ona więcej pracy oraz jest wolniejsza oraz mniej wydajna. Zapewnia jednak dużo bardziej esencjonalne soki pełne witamin, dodatkowo umożliwia przygotowanie soku z dużo większej ilości rodzajów owoców i warzyw.